TEOFILE ODJB ...S POŠTOVANJEM!




TEOFILE, ODJB ... S POŠTOVANJEM!

osvrt na tekst Teofila Pančića

- Svesrpsko ujedinjenje oko „našeg Noleta“: Vakciniši se, dečko -

objavljen na sajtu nedeljnika „Vreme“ 06.01.2022.

 

Dajem sebi za pravo da se kao bivši novinar i poštovalac Novaka Đokovića ukratko osvrnem na tekst novinara lista Vreme, Teofila Pančića, u vezi sa zatočeništvom najboljeg reketa sveta u australijskom karantin-pritvoru zbog navodnog nepoštovanja zakona te daleke zemlje.

Potrudiću se da budem što je moguće konkretnija i kratka jer ipak praznici su u toku, cenim da nikome nije do čitanja feljtonski nadugačkog razglabanja. A i nema potrebe.

Imam tu čast da Teofila lično poznajem. Svoje prve novinarske korake sam započela upravo u nedeljniku Vreme davne 1997. godine kada sam u svom unezverenom bauljanju hodnicima umesto kroz vrata ušetala u redakciju kroz terasu i u jednom tesnom sobičku ispunjenom duvanskim dimom zatekla Teofila Pančića i pokojnog Uroša Komlenovića. Kao i svi nadobudni žutokljunci koji su se tek ispilili sa fakulteta i koji suštinski nemaju pojma ni o čemu, i ja sam u to leto 1997. verovala da sam bogomdana za novinarski zanat. Teofil mi je ukazao poverenje i dao prostora da se razmašem u svojim prvim novinarskim koracima. Pamtim ga kao dragu osobu, intelektualca, vrsnog novinara. I posle odlaska iz Vremena sam nastavila da s neskrivenim žarom čitam njegove tekstove koji su, ruku na srce, često znali da budu jezički hermetični i ponekad, možda samo na oko, autistično samodovoljni i bez želje da zaista komuniciraju sa čitaocima. Život me je dalje odveo put diplomatije i prevođenja, ali novinarstvo je nastavilo da se prikriveno provlači kroz sve segmente mog rada tokom narednih dvadeset i kusur godina. Sve do 26.oktobra prošle godine kada sam demonstrativno ispred RTS-a u Takovskoj, u prisustvu male ali odabrane grupice ljudi (koji bi se po Teofilovim merilima mogli nazvati antivakserima), iseckala u paramparčad svoju novinarsku legitimaciju u znak protesta zbog kovid kurvanluka manje-više svih mejnstrim i tzv. „nezavisnih“ medija, a u koje spada i Teofilova matična kuća.

Daleko od toga da mi je namera da se prepucavam sa Teofilom. Odrastao je čovek, ima pravo na svoje poimanje sveta i da shodno tome, kao slobodni građanin, dela i misli. Kao novinar međutim nema pravo, bar strogo etički i striktno teoretski gledano, da u obnarodovanju svoje istine proziva druge zbog, citiram, subjektivnih psiholoških smetnji i iritantno detinjaste sklonosti ka rekla-kazala zvizdarijama sa interneta, a da se pritom ni jednom rečju ne upita zašto prvi reket sveta ne želi da se vakciniše i da li je zaista sve tako činjenično i naučno potaman u tom zvaničnom kovid narativu.

Teofila to izgleda ne interesuje i u svom tekstu on pre liči na promotera vakcina nego na ozbiljnog novinara koji bi, čak i kada se intimno ne slaže sa tuđim stavom, bio u obavezi da koliko-toliko sagleda i ispita rezone svojih neistomišljenika. Ako ništa drugo, ono bar pre nego što se na njih obruši salvom uvreda i omalovažavanja.

Šta smo saznali iz Teofilovog teksta?

Saznali smo da se Teofil vakcinisao, da ga nije ništa bolelo i da mu, bogu hvala, eto ništa ne fali – ni njemu ni „znatnoj većini“ onih koji čitaju njegove redove. Saznali smo takođe da je Ćićevac jedina moguća destinacija za imućnije srpske antivaksere dok ostatak medicinski zatucane bede i sirotinje prezire ceo svet i sublimira Novakove uspehe i bogatstvo kao jedinu moguću terapiju za svoje egzistencijalno-finansijske frustracije. Tako mu nekako dođe.

Šta, međutim, nismo saznali u ovom Jevanđelu po Teofilu?

Nismo saznali koje bi to bile, makar i ovlaš navedene, činjenice na koje ukazuju domaći i svetski priznati stručnjaci kada upozoravaju na opasnost kovid vakcina i neosnovanost proglašavanja pandemije. Nismo saznali ni koja je prećutana medicinska istina o nikad izolovanom virusu ni kako je moguće da neko poput „uzornog“ Nadala bude dvostruko vakcinisan i pozitivan na kovid za razliku od „nazadnog“ Đokovića koji je nevakcinisan pa ipak kovid negativan. Nismo saznali iz Teofilovog teksta ni kako je moguće da neko poput Kona, Lončara i ostalih ucenjenih kriminalnih glava sa podebelim krivičnim dosijeima zbog finansijskih malverzacija i medicinskih nepočinstava ne trune iza rešetaka nego kao teledirigovani teletabisi izvršavaju naređenja nadnacionalnih interesnih struktura koje već bezmalo dve godine terorišu ceo svet. Od Teofila nismo saznali ni kolike su dotacije koje se preko NUNS-a dele šakom i kapom podobnim medijima i novinarima u Srbiji za plasiranje poželjnog kovid narativa u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije.

Eto, nadam se da sam Teofilu dala ideju za neki novi tekst u kojem će svestrano i savesno, kako već dolikuje novinaru njegovog renomea, obraditi gore navedene teme. Tek onda, i samo onda, imaće pravo da Đokoviću soli pamet.

Do tada - Teofile, odjb ... s poštovanjem!

 

Jasmina Stojanović

 Objavljeno na sajtu Pokreta Živim za Srbiju 07.01.2022.

https://zivimzasrbiju.com/teofile-odjb-spostovanjem/

   --

           

 

  

   

Коментари