San o Pet Friendly Srbiji


San o pet friendly Srbiji

Prema zvaničnim podacima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na teritoriji Srbije ima preko milion i po obeleženih pasa i preko sedamdeset hiljada mačaka. S druge strane, broj  četvoronožaca koji ulicama lutaju besciljno, bez čipa, imena, vlasnika i toplog doma je mnogo veći i o njima nema ni približnih statističkih procena.

Donedavno mahom ruralno srpskog društvo se vremenom uspešno prilagodilo novom poimanju uloge kućnih ljubimaca, pa su samim tim i nazivi poput ker ili džukela polako počeli da ustupaju mesto koliko-toliko uglađenijim nazivima za čovekovog najboljeg prijatelja. Velika većina i danas, međutim, istrajava u uverenju da je psu mesto na lancu pred dotrajalom blatnjavom šerpom u koju će gazda, kad i ako se seti, iz bezbedne daljine ubaciti polubajati hleb i oglodane kosti.

U Srbiji su prava životinja prepoznata više formalno nego suštinski i veliki je broj još uvek otvorenih ili pak nikad načetih tema. Ukoliko probate da se primera radi registrujete kao pet therapy društvo, vrlo je verovatno da ćete bezuspešno lutati od jednog do drugog ministarstva u pokušaju da pribavite dozvolu za rad za ono što niko ne zna niti šta je niti kako se tačno izgovara.

I ono malo do sada ostvarenih prava, kao što je mogućnost prevoza gradskim saobraćajem za pse vodiče u pratnji slepih osoba, često je u praksi neprimenjivo iz puko trivijalnih razloga, a najčešći problem su drčni vozači koji se ne libe da iz vozila izbace i putnika i psa.
U mnogim razvijenim zemljama je, međutim, decenijama unazad institucionalno i sistemski razvijana svesto o dobrobiti životinja, ali i o njihovom blagodetnom uticaju na ljudsku psihu, zdravlje, ali i zajednicu uopšte.

Koliko smo daleko od tih paralelnih svetova možda najbolje ilustruje činjenica da se u mnogim bolnicama, kao što je čuvena  pedijatrijska klinika „Meyer“ u Firenci ili pak „Royal Free Hospital“ u Londonu, psi već godinama unazad koriste u programima dopunske medicinske terapije u lečenju anoreksije, autizma, neuropsihijatrijskih oboljenja i drugih teških patologija. U mnogim bolnicama i staračkim domovima je takođe dozvoljen ulazak kućnih ljubimaca u vreme posete rad obilaska vlasnika, a ako vas put navede do Berlina, Pariza, Barselone, Bukurešta, Moskve ili Beča – da ne idemo dalje - sa psom ćete moći bez problema i u gradski prevoz i u bilo koju javnu ustanovu.

Veća prava, logično, podrazumevaju i veće obaveze, pa se odgovornost vlasnika podrazumeva. U Srbiji je nažalost mnogo više onih koji svojim neodgovornim i često bahatim ponašanjem bacaju ljagu na i ono malo postignutih privilegija i ostvarenih prava u urbanom suživotu čoveka i psa.

S druge strane, tužna je istina da se političari po nepisanom pravilu sete životinja tek uoči izbora ili kada im Putin bane u jednodnevnu posetu. Pre i posle toga sva ta “kereća pitanja” – šojićevski rečeno - nemaju gotovo nikakav upliv u srpskom političkom diskursu.

Vidljivi učinak u zaštiti i unapređenju prava životinja dolazi najčešće od pojedinaca i udruženja, među kojima je najaktivniji često osporavan Pokret Levijatan, čiji nesebični doprinos spasavanju i zaštiti životinja zaslužuje ipak svaku pohvalu.

Pregršt je i drugih nevidljivih heroja velikog srca koji svakodnevno vode brigu o napuštenim, bolesnim i povređenim životinjama koje su prošle kroz izgladnjivanja, zanemarivanja, napuštanja, prebijanja, zverska mučenja, sakaćenja i zlostavljanja svake vrste.

Takođe, pompezno najavljivana izgradnja groblja kao i liberalizacija uvođenja kućnih ljubimaca u zgrade gradske uprave će najverovatnije ostati samo mrtvo slovo na papiru. Saobraćajni institut CIP je krajem novembra dao na javni uvid urbanistički projekat izgradnje groblja u bloku 51, ali do dobijanja građevinske dozvole i početka radova je neophodno da se usvoji još nekoliko nivoa tehničko-investicione dokumentacije. Kojom će se dinamikom sve to odvijati, to i dalje niko ne zna. Izvesno je samo da će vlasnici nastaviti da predaju svoje uginule kućne ljubimce Veterini Beograd koja će ih nakon skladištenja u hladnjačama na periferiji prestonice otpremati dalje do Ćuprije gde se leševi već godinama unazad spaljuju na „komunalno prihvatljiv“ način. Osim ove jedine za sada zvanične pogrebne procedure, neki se odlučuju da svoje kućne ljubimce kremiraju, dok ima i onih koji svoje uginule pse i mačke zakopavaju u baštama, po šumama ili čak bacaju u mrtve rukavce na Adi Huji gde se potom zatrpavaju građevinskim šutom i kabastim otpadom.   

Kako za sada stvari stoje, više su nego opravdane strepnje da će borba za pet friendly Srbiju pre biti borba sa srpskim mentalitetom nego sa srpskim zakonima, a ishod će biti neizvestan baš kao i pitanje legalizacije marihuane u medicinske svrhe.

Pa ipak vredi ustati za one koji nemaju glas, a koji zaslužuju mnogo više od onoga što trenutno kao društvo možemo da im pružimo.

I umesto kraja, citiraću Rodljuba Šabića koji je nedavno na tviteru mudro izjavio da je ugovor sa psima najbolji ugovor koji je čovek ikada napravio. 

Jasnije od ovoga ne može… 

Objavljeno u dnevnom listu DANAS 01.03.2019. 

Коментари