PISMO KOVID (NE)PRIJATELJIMA

 



                                                     PISMO KOVID (NE)PRIJATELJIMA

 

Pristali ste da poverujete u virus koji ne postoji.

Pristali ste da poverujete kriminalnim ucenjenim glavama, ubicama na položaju i potkupljivim provincijskim namigušama koji se bogate na vašoj gluposti.

Pristali ste da ćutite kada su vas naterali u obor, bez sunca, bez vazduha, bez prijatelja i rodbine.

Pristali ste da na sebe stavite njihov žig.

Ubedili su vas da ste najbolesniji kada vam nije ništa i da ste tako, samo prividno zdravi, opasni po svoje okruženje.

Pristali ste da im verujete.

Pristali ste da ne razmišljate i da ne dovodite u pitanje ono što vam se kaže.

Među vama koji pristajete ima lekara, sudija, profesora. Ima i pijačnih prodavaca, domaćica i beskućnika. Ali vi prvi ste opasniji od ovih drugih. Jer vama se veruje. Vi imate škole. Vi imate pozicije. Pojavljujete se na televizijskim ekranima i vaša reč se ceni. Da se ja pitam, ne bih vas cenila ni koliko crno ispod nokta. Ali se ne pitam ništa, nažalost.

Straćili ste u prazno godine i godine studija. Džaba vam zvanja. Pocepajte slobodno svoje fakultetske diplome. Ništa vam ne služe. Jer nije vas briga do za lični komfor i pun džep. U svemu nalazite svoju računicu. Čak i u ćutanju. Valja vam zadržati posao, nahraniti i obući decu, otići na letovanje i zimovanje, platiti račune i dospele rate kredita. Valja stvoriti privid uspešne osobe, daleko od bučnih buntovnika i siromašnih marginalaca.

Pristali ste da vas lažu i da vi lažete druge. Kukavički ste se odrekli svoje časti, svojih zakletvi i obraza. Pristali ste da zdrave proglasite bolesnima, bolesne mrtvima, a leševe stradalnicima lažnih pandemija u ime virusa koji nikad nije izolovan i o kojem se ništa ne zna.

Pristali ste da lopove i hohšatplere oslobađate optužbi, da nevinima i nemoćnima uskraćujete pravdu i slobodu, da klečite pred moćnicima i ćutite pred nadređenima. Sakrili ste se u mišiju rupu iz koje ne smete da izađete. Nemi ste i nevidljivi pred vapajem obespravljenih i pokradenih.  Među kriminalcima i mafijom ima više časti i poštenja nego što ima zakonitosti u vašim sramnim odlukama.

Pristali ste da svoje studente i đake gledate preko virtuelnih platformi. Lica jedni drugima ne prepoznajete dok se gušite pod krpenim maskama i zamagljenim naočarima. Čemu ih učite? Jalovim definicijama, ispraznim pojmovima i neistinama koje će ih zauvek držati prikovane za privid lažne stvarnosti u kojoj vi tako dobro plivate.

Među vama koji pristajete ima i roditelja. Vas koji i dalje terate svoju decu da uče za dobar prosek, za dobar fakultet, za dobar posao, za dobar brak. Vi sužnji u zlatnom kavezu spremate svoje sinove i kćeri da krenu istim putem kao vi – da poviju glavu, da ćute, da pred nepravdom i bezakonjem ustanu samo na društvenim mrežama i u salonskim raspravama, da se povinuju autoritetu, da ništa ne dovode u pitanje, da slepo veruju, i da svuda, ama baš svuda, traže sopstvenu korist.

Nadate se da ćete ponovo moći srećni i nasmejani u avion i voz, na daleke i egzotične destinacije, verujete da će svet ostati isti i da plaže i ski staze čekaju samo vas. Ne primećujete da je sve obesmišljeno, da polako svakim danom sve dublje i dublje tonete u živo blato iz kojeg će vas izvlačiti kao kuvane žabe, programirane na bezuslovno izvršavanje zadataka u novoj realnosti i čipovanoj svakodnevici.  

I dalje verujete u demokratiju, u pravdu, u objektivno novinarstvo, u institucije sistema. Verujete da ćete na Zapadu naći uređeno društvo, na sudu pravdu, u školi znanje. Bezuslovno verujete svemu što šljašti i ničice padate pred svakim svežnjem novčanica, ne pitajući  kome ćete prodati svoju dušu.  

Prezirete one koji ne misle kao vi. Ruše vam uverenja, suočavaju vas sa sopstvenim neznanjem i iluzijama. Čak i kada toga niste ni svesni. Ali ne krivim vas. Vama je lepo. Bar se nadam da je tako. Bezbedno ste ušuškani u svojoj gluposti i lakovernosti. I neka ste!

A možda ste tek rođeni pod srećnom zvezdom jer u životu nikada niste morali da upoznate zlo. Nikada niste zakopali dublje od površine i uvideli ljudsku pakost, morlanu trulež, svu bedu i jad sitnih duša čija su savest i novčanici satkani od laži i prevara.

Vi ste srećni ljudi, (ne)dragi moji. Srećni ste jer nemate pojma gde živite. Srećni ste jer nemate pojma koliko ste puta do sada prevareni i koliko će vas tek lagati. Srećniji ste od mene sto, hiljadu, milion puta. I da je neko drugo vreme, možda bih vam i pozavidela, ali ovako mogu da vam poručim samo jedno – stidite se, bedni crvi!    

  

 (by Jasmina Stojanović)

Коментари